Artikel

Når børn bliver gidsler til
deres egen store fest

Familie
Line Storgaard Nielsen
Socialrådgiver
Om forfatteren

Line har arbejdet med skilsmisserområdet i kommunalt regi igennem 15 år. Hun har stor indsigt i de faktiske forhold, og har tilmed også selv været igennem en skilsmisse.

En konfirmation bør være barnets fest, men for nogle skilsmissefamilier kan alene forberedelserne til konfirmationen ende i konflikter.

For at undgå konflikter, og for at give jeres barn den dag, det fortjener, er I nødt til at sætte jeres egne følelser til side. Det er ikke altid nemt, men nødvendigt.

Om kun få uger knæler de første konfirmander ved alteret, imens de prøver at koncentrere sig om præstens personlige tale og ikke bliver distraherede af tanker om takketaler og gaver. De er fulde af forventning og glæder sig til en af livets store fester.

Det er sådan, det bør være, men det er desværre ikke altid sådan, det forholder sig. En undersøgelse, som Epinion har foretaget for Børns Vilkår, viser nemlig, at fire ud af ti skilsmisseforældre har konflikter af forskellig grad i forbindelse med børnenes konfirmation. Disse konflikter bunder i langt de fleste tilfælde i økonomi og diskussioner om, hvem der skal på gæstelisten.

Da barnet har set frem til dagen meget længe og talt om den med deres kammerater, er det vigtigt at I, som skilsmisseforældre, får talt om rammerne for konfirmationen i god tid. Det er meget vigtigt for barnet, at det tidligt i forløbet får vished over, hvordan dagen kommer til at forløbe.

Gæstelisten
De fleste børn ønsker at få alle de mennesker med til festen, som de elsker allerhøjest, men det er i sidste ende jer forældrene, der har ansvaret for at få dagen til at forløbe så godt som muligt. Formår I at lægge jeres konflikter og diskussioner til side denne dag, er det godt, og så kan I sagtens holde dagen sammen allesammen.
Hvis I tror, det bliver svært for jer, men alligevel har lyst til at være sammen om dagen, sådan at barnet er sammen med hele sin samlede familie, er der forskellige måder at gribe det an på.

For det første er det vigtigt, at I taler om det i god tid. Tal eller skriv sammen om, hvilke ønsker, I hver især har for dagen. Hvis I ikke kan nå til enighed, har I mulighed for at kontakte Statsforvaltningen og få hjælp - enten ved et samarbejdsmøde eller ved konflikthåndtering. Dette kræver dog, at I begge er indstillet på at få hjælpen - hvis I ikke er det, er det udelukkende spild af energi og tid.

Kan I mærke, at I umuligt kan deltage i festen begge to, er det vigtigt at være ærlige om det. Det er ikke til barnets bedste at foregive, at I sagtens begge kan være der sammen, hvis der ulmer vrede og konflikt lige under overfladen. Barnet fornemmer det med det samme.

Skal man holde to fester
Sognepræst ved Københavns domkirke, Vor Frue Kirke, Eva-Maria Schwarz oplever, at cirka halvdelen af de skilte forældre vælger at holde festen sammen, mens den anden halvdel holder to fester for barnet.
Der er fordele og bagdele ved begge scenarier, og det er ikke noget rigtigt eller forkert, men det primære er, at barnet skal have den bedste dag. Hvis en fælles fest uden konflikter er uundgåeligt, er I nødt til at se på alternativer og kompromisser.
En løsning kunne fx være, at I begge deltager i kirken, hvorefter festen på dagen holdes med den ene af jer. Den anden forældre kunne efterfølgende holde en sammenkomst eller tage barnet med ud at rejse.


At sætte jer selv til side Det allervigtigste - og desværre også det allersværeste - er, at I gør jeres bedste for at glemme jeres stridigheder. Bare denne ene dag. Kan I sætte jeres egne følelser til side, glemme de ting, han sagde og gjorde i sidste uge, eller at hun var utro dengang? Bare denne ene dag? Hvis I formår at fokusere på at give jeres barn den allerbedste gave - nemlig at I er sammen til barnets store fest - vil det betyde langt mere end MacBooks eller rejser til Thailand. Ikke bare denne ene dag, men i al tid fremover.

Faktaboks
• Som forældre kan I selv aftale, hvordan I afholder udgifterne i forbindelse med jeres barnets konfirmation. I behøver ikke at involvere Statsforvaltningen eller andre myndigheder i egne aftaler.

• Hvis I ikke kan blive enige, kan Statsforvaltningen tage stilling til spørgsmålet på baggrund af en ansøgning. Det betyder, at Statsforvaltningen ikke fastsætter konfirmations- eller beklædningsbidrag, hvis den anden forælder (samværsforælderen) opfylder sin forsørgelsespligt ved for eksempel at holde en fest for barnet i anledning af konfirmationen eller tager barnet med på en ferierejse i anledning af konfirmationen. Det er dog ikke nok at give barnet en stor konfirmationsgave.

• I kan selv aftale, at den ene skal betale konfirmationsbidrag.

• Hvis der ikke har fælles forældremyndighed, vil Statsforvaltningen normalt fastsætte konfirmationsbidrag, hvis man som indehaver af forældremyndigheden, har haft udgifter i anledning af konfirmationen.