Artikel

Refleksionsperioden – tid til at være omsorgsfuld

Guide

Refleksionsperioden skal give forældre tid til at finde de bedste løsninger for barnet ved en skilsmisse. Det var et af de svære punkter for politikerne at blive enige om.

Skilsmissen træder i kraft efter 3 måneder


Børneforældre, der vil skilles, skal i fremtiden vente tre måneder, inden skilsmissen kan træde i kraft. Ventetiden – eller refleksionsperioden, skal som navnet siger bruges til at tænke sig om af hensyn til barnet eller børnene.
Siden 2013 har det ellers været muligt for ægtepar med børn at blive skilt på nettet ved hjælp af et NemID og 420 kroner. Men fra april næste år kræver det nye system, at forældre bruger tre måneder på at tænke sig om inden skilsmissen træder i kraft.


Alle partier er enige om refleksionsperioden

Det er en beslutning, som er truffet af alle partier i Folketinget, for at bringe barnet mere nænsomt gennem skilsmissen.


Næsten hvert tredje barn oplever, at forældre går fra hinanden og at det betyder store forandringer i hverdagen. Refleksionsperioden har som hovedformål at skabe forståelse for hvad skilsmissen betyder for barnet og finde den mest omsorgsfulde måde at gennemføre skilsmissen på.


I refleksionsperioden har forældre mulighed for at arbejde med deres indbyrdes forhold og få fremtidige aftaler på plads. Der er tilbud om både børnesagkyndig rådgivning og konfliktmægling. Derudover er der et obligatorisk, digitalt forløb. Det skal give forældre viden om bruddets betydning for barnet og den bedste måde at støtte barnet på i skilsmissesituationen.


Målrettede samtaler
Derudover kan forældre få en målrettet rådgivningssamtale, der også har til formål at gøre skilsmissen, så barnevenlig som muligt. Ugifte forældrepar med fællesbarn, som bryder med hinanden, kan også få den målrettede rådgivningssamtale.


I refleksionsperioden er begge forældre bopælsforældre, så barnet fortsat har lige meget tilknytning til begge forældre.

De såkaldte direkte skilsmissegrunde, som findes i dag, f.eks. skilsmisse på grund af vold, vil ikke være omfattet af refleksionsperioden og disse ægtepar kan derfor blive skilt uden en tænkepause på tre måneder.


Ægtepar uden børn er heller ikke omfattet af kravet om refleksionsperiode og kan derfor fortsat blive skilt med det samme.

Politiske reaktioner

Teamwork Family har spurgt en række af de politiske ordførere, som står bag den nye aftale om et nyt familieretligt system, om deres overvejelser over refleksionsperioden:

 

 

 

Carl Holst, socialordfører for Venstre: ”Refleksions- perioden på tre måneder, giver forældre mulighed for at bruge tid på at gøre skilsmissen så omsorgsfuld og hjælpsom over for barnet som muligt.

Venstre ville oprindeligt ikke have en refleksionsperiode, fordi vi grundlæggende synes, at hvis forældre er afklaret om, at de vil skilles, hvorfor skal de så vente tre måneder. Der var andre partier, der ville have 6 måneders refleksionsperiode, så de tre måneder er et kompromis.

For os er det også vigtigt, at tilbuddet om skilsmisserådgivning ikke blev obligatorisk. Vi mener nemlig, at det kan være direkte konfliktskabende at tvinge ægtepar til at gå i skilsmisserådgivning, hvis de selv er i stand til at løse deres problemer.”

 

Karin Nødgaard, socialordfører for Dansk Folkeparti:
”Det er et stort ønske for os, at skabe en refleksionsperiode med indhold, som, i modsætning til tidligere tiders separationsperiode, kan hjælpe med til at få børnene bedre igennem skilsmisseprocessen. Ægteskabet er en meget væsentlig institution, som man som voksen skal gøre sig grundige overvejelser om både at træde ind i og ud af.

For barnet er det jo en anden sag. Barnet har ikke noget valg, men påtager sig alligevel ofte skylden for en skilsmisse. Selv hos de forældre, som er helt enige om at gå fra hinanden og som har styr på det. Så ved vi, at det har barnet ikke, og det kommer i klemme og påtager sig en skyld, det slet ikke skal. Det er vores forpligtigelse, som folkevalgte, at afhjælpe det ved hjælp af lovgivning.”

Liberal Alliance, Enhedslisten og SF har alle givet udtryk for at refleksionsperioden ikke er deres kop te.

Trine Torp socialordfører for SF:

Hun siger i en pressemeddelelse:

”Jeg er ikke pjattet med, at voksne mennesker skal tvinges til en tænkepause, når de har besluttet at blive skilt. Langt de fleste voksne mennesker har overvejet det godt og grundigt inden de bliver skilt. Særligt når der er børn involveret. Men det er en tidsel i en ellers rigtig god aftale.”

Lone Knuhtsen Silberbrandt
Journalist
Om forfatteren

To-sproget journalist med mere end 20 års erfaring i TV-branchen. Lone er ikke selv skilt, men trækker på hende store erfaring som journalist, hvor hun formidler det vigtigste på en super gribende måde.