Skilsmisse og Ferie

Hvordan håndterer I børnenes ferie, når I er skilt?

Famile
Feriebilleder af glade familier
Vi bliver overdænget med dem, når venner og bekendte er på ferie. Billederne på alle sociale platforme med glade børn og voksne.  De optimistiske billedtekster som: “På rejse med verdens dejligste eks” eller “Slapper af med yndlingseks og søn”. Det er nemlig ikke ualmindeligt at holde ferie sammen som en familie, selvom man lever hver for sig i hverdagen. 
 
Men det bliver hurtigt kompliceret. 
– Vi ser ofte at mor og far laver aftaler om at holde ferier, fødselsdage og højtider sammen, selvom de har besluttet at gå fra hinanden. Det er især populært i det vi kalder samlivsopbruds-perioden, altså i starten af skilsmissen. Men lige så snart der kommer nye partnere ind i ligningen, så bliver det kompliceret, siger Alexandra Castenschiold Paaske, som er skilsmisseadvokat hos Cordes og Castenschiold, og rådgiver i 200 skilsmissesager om året
Samværsaftaler 
Ferie og højtider er traditionelle spændingsfelter, når det handler om at få dagene fordelt mellem skilte forældre.  Derfor gælder det om at få lavet tydelige og klare aftaler, der er juridisk bindende.
 
– Man er nødt til at bruge tid på at lave samværsaftaler, som går helt ned i detaljen med alle datoer og tidspunkter flere år frem i tiden. Det er ikke nok, at man laver en privat aftale i et Word-dokument. Den er ikke juridisk bindende, og det er næsten umuligt at holde fast i sådan en aftale, når der kommer en ny partner ind i billedet.
 
Så er det ikke andet end løfter, parterne prøver at opfylde, siger Alexandra Castenschiold Paaske. Som eksempel fortæller hun om en kvinde, der efter at have lavet en privat aftale med sin eksmand opdagede, at hun de næste seks år ikke ville komme til at se sin søn på hans fødselsdag, fordi den faldt i faderens uger.
 
"Alexandra Castenschiold Paaske undrer sig også over, at mange er så hurtigt videre i et nyt parforhold. Det gør nemlig forhandlinger om fordeling af børnene meget sværere."
Skærpede konflikter
Det bliver ikke nemmere for skilsmisseforældre at lave aftaler med hinanden. Ifølge  
Alexandra Castenschiold Paaske, som har været skilsmisseadvokat siden 2011, så er konflikterne mellem mor og far nemlig  blevet skærpet i den tid hun har haft med skilsmisser at gøre.
 
Hovedparten kan ikke kommunikere ordentligt med hinanden. De kigger ikke på hinanden, og de giver ikke hånd, når de ser hinanden. Folk opfører sig groft og hensynsløst og virker som om de har glemt alt det gode, de havde sammen.  
 
Alexandra Castenschiold Paaske undrer sig også over,  at mange er så hurtigt videre i et nyt parforhold. Det  gør nemlig forhandlinger om fordeling af børnene meget sværere. 

Lav aftaler til gode for børnene
– Det gælder om at lave aftaler, der er gode for børnene. Selvfølgelig skal mor og far også kunne være i det, men det er først og fremmest børnenes velbefindenende det handler om, siger hun.
  
Men med en ny partner inde i billedet kan proriteringen af barnet være svær at fastholde. 

Alexandra Castenschiold Paaske har oplevet et skilt forældrepar, hvor faren var flyttet til udlandet og havde en ny kæreste i et tredje land. Mor var bekymret for barnets samvær med faren, når han også skulle  passe sit forhold til den nye kæreste i et andet land. Far mente ikke mor skulle blande sig i hans prioriteringer.

 

– Det skal hun heller ikke. Men dagen efter ringede faren til mig og spurgte, om han nu havde sat sig i en situation, hvor han ikke kunne være sammen med sin kæreste hver tredje uge, fordi han skulle have sit barn.

 

Alexandra Castenschiold Paaske anbefaler alle skilsmisseforældre først at få styr på fordelingen i hverdagen. Derefter gælder det ferie og højtider, som altid vil afspejle den fordeling, der er til daglig. På den måde undgår man også aftaler, der viser sig ikke at være gode for barnet – og det er vigtigt.

 

–  Det er svært at få lavet en aftale om. Det kræver, at barnet beviseligt mistrives, for eksempel ved at bide negle eller begynder tisse i sengen. Det skal vi jo helst undgå.

 

Alexandra Castenschiold Paaske opfordrer alle skilsmisseforældre til at følge  anbefalingerne fra Børns Vilkår, når det gælder planlægning af ferie.

Prøv Teamwork Family i dag

- undgå skilmissekonflikterne

7 gode råd til skilsmisse og ferie

• Planlæg i god tid, hvordan ferien skal fordeles, så alle – inkl. barnet – ved, hvad I har at forholde jer til.
 

• Tal med hinanden om, hvordan I håndtere barnets savn af den anden forælder på jeres ferie, hvis det skulle opstå.  Kan barnet ”Skype”, ringe eller sms’e? At være væk fra en forælder i uger ad gangen, uden at må have kontakt, kan være meget svært for et barn.


• Undlad at tage kontakt til den anden forælder i ferien på de tidspunkter, hvor barnet er mest træt og sårbar, f.eks. lige inden sengetid. Prøv om det kan være på tidspunkter, hvor barnet har haft en sjov eller spændende oplevelse at fortælle om.
 
• Vis dit barn, at du nok skal klare dig, selvom du vil komme til at savne dit barn i den tid, barnet er på ferie med den anden forælder. Fortæl, at du glæder dig til at høre om de gode oplevelser, som barnet skal have på ferien med den anden forælder.
 
• Vis ikke over for barnet, hvis du er bekymret for, hvordan det nu skal gå med den anden forældres ferie med barnet. Barnet vil fange an på det – og det vil være den bekymring, du sender dit barn afsted på ferie med.
 
• Bor barnet ikke hos dig, og kan I ikke blive enige om hvilket feriesamvær, du skal have med dit barn, kan du søge Statsforvaltningen om en afgørelse.
 
• Bor barnet hos dig og vil du holde ferie uden for almindelige ferie- og helligdagsperioder? Går ferien ud over barnets samvær med samværsforælderen, og er I ikke enige om dette? Så kan du i Statsforvaltningen søge om bortfald af det samvær, der falder sammen med ferien.
Lone Knuhtsen Silberbrandt
Journalist
Om forfatteren

To-sproget journalist med mere end 20 års erfaring i TV-branchen. Hun er ikke selv skilt, men trækker på hendes store erfaring som journalist, hvor hun formidler det vigtigste på en super gribende måde.